Fyrværkeriets historie:
Fra bambusstænger til glitter
Nytårsaften tændes tusindvis af raketter og batterier, der med et brag oplyser den danske nattehimmel i alle regnbuens farver. Det er dog de færreste, der tænker på, hvordan de mange flotte glimt bliver til, og hvordan fyrværkeriet er opstået. Her på siden vil du kunne læse lidt om fyrværkeriets historie, og se billeder fra nogle af vore leverandørs fabrikker i Kina.
1
Begyndelsen
.. 200 år før vor tidsregning
Der findes talrige af fortællinger om fyrværkeriets begyndelse, én ting er dog sikkert – fyrværkeriet blev opfundet i Kina. Den mest udbredte fortælling trækker tråde helt tilbage til 200 år før vor tidsregning og til landet Kina, nærmere bestemt til Hunan-provinsen. Her opdagede man, at bambusstænger har en helt særlig knaldeffekt. Denne effekt opstod, når man varmede bambusstænger op. Bambusstængerne og deres store knaldeffekt blev i første omgang brugt til at skræmme onde ånder væk.
Eksperimenter med bambusstængerne havde succes
Flere hundrede år senere opdagede en kinesisk kemiker – i et forsøg på at lave en livseliksir – at hvis man blander salpeter, arsensulfid, honning og svovl, så sker der en selvantændelse. Denne viden eksperimenterede han videre med, og han slog straks tankerne over på den viden om bambusstængernes knaldeffekt, som var opdaget mange år før. Han begyndte derfor at eksperimentere med at proppe den selvsamme blanding ned i bambusrørene og antænde dem.
Eksperimentet lykkedes, bambusstængerne fløj til vejrs og gav et ordentligt brag – præcis som ønsket. Faktisk begyndte det kinesiske militær at benytte ’krudtet’ i kamp. Militæret i Kina var særdeles glade for den nye opfindelse, og de prøvede at optimere raketterne. Det gjorde de blandt andet ved at proppe krudt i stive paprør og lave lunter af papir. Ligeledes satte de finner på røret, som skulle øge rakettens præcision. Militærets forbedringer skulle vise sig at være særdeles effektive. Så effektive at det er de samme principper, som der i dag bruges til at lave nutidens raketter med.
2
Fyrværkeriets udvikling
..Fyrværkeri
Man mener, at fyrværkeriets vej til Europa skete gennem Marco Polo, som rejste i Kina. Marco Polo berettede om, hvordan militæret i Kina brugte en blanding af kemikalier til at lave raketter, som de kunne bruge i krig. Da fyrværkeriet kom til Europa blev et hovedsageligt brugt ved store begivenheder og ved royale fejringer, præcis som det ses i dag.
Fyrværkeriet som vi kender det i dag
Når fyrværkeriet flyver til vejrs og eksploderer, ses alverdens flotte farver på himlen, men sådan har det ikke altid været. Farverne på fyrværkeriet kom først, da en pyrotekniker i Kina fandt ud af, at bestemte grundstoffer kan farve krudtet. Han fandt ud af, at hvis man tilfører kobber til krudtet, så giver det blåt lys. Ligeledes fandt han ud af, at natrium giver gult lys, barium giver grønt og strontium giver rødt lys.
Alle disse opdagelser har bidraget til, at fyrværkeriet i dag lyser nattehimlen op i alle regnbuens farver – og med en lang række forskellige effekter.
3
I dag
Fra Kina til forbrugeren
Der afskydes hvert år over 150 millioner lunter i Danmark, som kickstarter det nye år med en ordentlig omgang fest og farver. De fleste danskere er klar over, at meget af fyrværkeriet produceres i Kina, men hvad sker der fra, det produceres i Kina, til det ender på himlen kl. 00:00 nytårsnat, er det de færreste, der er klar over.
Liuyang? Fyrværkeriets hovedstad!
Mange tusinde kilometer væk fra Danmark i det sydøstlige Kina, ligger byen Liuyang. En by de færreste danskere har hørt om, men en by som alle i fyrværkeribranchen kender. Byen Liuyang er beliggende i Hunan-provinsen og kaldes for fyrværkeriets hovedstad. At byen kaldes fyrværkeriets hovedstad er bestemt ikke uden grund, det er nemlig her, at langt størstedelen af fyrværkeriet – som ender i Danmark – produceres. Hvert år rejser fyrværkeri-virksomheder fra verden over til denne by og bestiller varer.
Til stede i Kina
Fyrværkeriet laves på fabrikker rundt om i Hunan-provinsen. Af sikkerhedsmæssige årsager er fabrikkerne placeret oppe i bjergene, langt væk fra tætbefolkende områder og andre bygninger. Al fyrværkeriet bliver lavet af erfarne kinesere, som producerer fyrværkeriet i hånden – lige fra fremstillingen af pap-rør til montering af lunter. Hos Fyrværkerieksperten har man derfor et stort fokus på, at sikkerheden og arbejdsforholdene er i top på fabrikkerne. Det er vigtigt for os, at arbejdsforholdene er ordentlige. Derfor besøger vi jævnligt fabrikkerne for at se, hvordan arbejdet foregår, og om der er ting, som skal forbedres.
Derudover har Fyrværkerieksperten seks kinesere ansat i Kina, som dagligt er i kontakt med producenterne og løbende følger op på forholdene. Det er utroligt vigtigt for os, at vi hele tiden kan følge udviklingen og være til stede ude på fabrikkerne. Derfor er vores seks ansatte i Kina en meget vigtigt del af virksomheden.